Eind 2024 komt hij binnen: de eerste elektrische truck van DM Logistics. Zo blijven we welkom in steden met een zero emissiezone. We investeren nú al in elektrisch rijden, terwijl Nederland nog lang niet klaar is voor een volledig emissievrije logistieke sector. Ondanks de uitdagingen zijn wij graag voorbereid op de toekomst.
AanZET-subsidie biedt uitkomst
Vanaf 1 januari 2025 geldt in tientallen grote steden een zero emissiezone. Nieuwe bestel- en vrachtwagens komen de binnenstad alleen in als ze volledig emissieloos rijden. Tot 2030 geldt een overgangsperiode voor bestaande vrachtwagens. Toch investeren wij nu al in een volledig elektrische truck. De AanZET-subsidie van de overheid was daarbij een belangrijke stimulans vertelt Sander Bogers, directeur van de Exintra Group. “Een elektrische truck is drie keer duurder in aanschaf dan een dieseltruck. En ook per gereden kilometer is elektrisch rijden duurder dan rijden op diesel. Maar de vernieuwde regelgeving voor de logistieke sector zorgt ervoor dat we vroeg of laat toch elektrisch moeten gaan rijden. Dan zetten wij die stap liever nu al, zodat we hier maximaal van kunnen leren.”
Elektrisch transport kent veel uitdagingen
Een elektrische truck heeft een bereik van zo’n 300 kilometer. Daarna moet de wagen aan de laadpaal. Dat betekent dat je slim moet plannen. Idealiter laadt de wagen terwijl de chauffeur laadt en lost, of buiten werktijd. “Om de kosten zo laag mogelijk te houden willen we de elektrische truck laden op ons eigen terrein of bij een klant. Openbare laadpalen zijn veel duurder, niet altijd geschikt voor een truck en daarnaast moet onze chauffeur dan wachten” legt Sander Bogers uit.
Aansluiting op stroomnet
Laden op eigen terrein heeft dus absoluut de voorkeur. Maar de stroomvoorziening is daar niet voor geschikt. “We willen een nieuw logistiek centrum bouwen. Die vergunningsaanvraag ligt al bij de gemeente. We hebben direct gevraagd om een zware aansluiting waarmee we meerdere trucks op kunnen laden. De verwachting is dat het 4 tot 10 jaar duurt voor we zo’n aansluiting krijgen. Ook een zwaardere aansluiting realiseren op de huidige locatie duurt jaren. Als de overheid wil dat we op 1 januari 2030 met z’n allen elektrisch gaan rijden dan moet dit wel beter worden geregeld” stelt Sander Bogers.
Opdrachtgevers aan zet
De toekomst van stadslogistiek is emissievrij als het aan de overheid ligt. De AanZET-subsidie helpt een handje. Maar alsnog is elektrisch rijden duurder dan rijden op diesel. De knop moet dus niet alleen om bij de logistieke sector, maar ook bij haar opdrachtgevers, aldus Sander Bogers. “Wij merken dat onze opdrachtgevers voor een dilemma staan. Ze willen (en moeten) wel verduurzamen, maar houden hun kosten het liefst zo laag mogelijk. Datzelfde dilemma hebben wij natuurlijk ook. Daarom wilden wij de AanZET-subsidie niet aan ons laten voorbijgaan. Hiermee drukken we de kosten en hebben we de kans om samen met opdrachtgevers te werken aan kostenefficiënt elektrisch rijden.”
Meer comfort en beter voor het milieu
DM Logistics heeft gekozen voor de Renault T E-Tech. De proefrit bij Bluekens Truck en Bus in Roosendaal is goed bevallen. “De truck trekt snel op. Hij doet daarin echt niet onder voor een dieselwagen. In de cabine zit je heerlijk rustig. Het is stiller en de wagen schokt niet. Ik weet zeker dat dit voor chauffeurs veel gemak oplevert” sluit Sander Bogers positief af. Want ondanks de uitdagingen van elektrisch rijden zien we bij Exintra de toekomst positief in. Door snel te schakelen lopen we voor met de implementatie van nieuwe technieken. We zijn er dan ook van overtuigd dat we van deze eerste elektrische truck, in samenwerking met onze klanten, een succes gaan maken.